Sunday, 10 April 2011

Madu Vs Gula

                
==============================
==============================
Sebenarnya Kedua-dua pemanis ini mengandungi glukosa dan fruktosa.
Namun, semasa proses pembuatan gula, kandungan dalam tebu
seperti asid organik, protein, unsur-unsur nitrogen, enzim dan
vitamin dalam tebu dihancurkan.Bagi madu, semasa proses pengilangan
dipanaskan pada tahap minimum untuk mengekalkan keasliannya.
Selain itu, madu mempunyai kelebihan antioksidan tertentu dan
sifat antimikrob yang tidak ada dalam gula sintetik.

1.Satu sudu gula pasir atau sukrosa mengandungi 46 kalori,
 sedangkan satu sudu madu mempunyai 64 kalori. Walaupun
 madu mungkin mempunyai lebih banyak kalori, kita sebenar perlu
 menggunakan kurang daripada itu kerana ia lebih manis
 daripada gula sintetik.Dalam jangka panjang walau madu lebih
 mahal, adalah lebih ekonomik daripada gula sintetik.

2.Gula pasir adalah sukrosa, yang terdiri dari 2 molekul
 terikat bersama. Ketika kita makan gula, perut telah
 menggunakan enzim sendiri untuk memisahkan molekul berasingan
 sebelum kita boleh menggunakan tenaga gula. Madu sangat berbeza.
 Lebah telah menambah enzim khusus untuk nektar yang membahagi
 sukrosa menjadi glukosa dan fruktosa - dua gula sederhana bagi
 tubuh kita dapat menyerap secara langsung.
 Oleh kerana itu, madu mempunyai Glycemic Index (GI) yang
 mengukur kesan negatif daripada makanan yang diberikan pada
 tahap glukosa darah. Semakin rendah peringkat GI, semakin lambat
 penyerapan gula dan infus ke dalam aliran darah dan kerananya
 lebih berperingkat dan baik untuk proses pencernaan.

3.Madu mempunyai kandugan vitamin B dan mineral yang baik untuk
 diri kita. Gula pasir kekurangan faktor-faktor tadi.(Sebab itu
 ia dipanggil kalori kosong) di mana ia menggunakan nutrisi tubuh
 untuk dimetabolisme ke dalam sistem. Apabila semua nutrisi
 digunakan, metabolisme kolestrol dan asid lemak yang tidak
 diingini terhambat menyumbang terhadap kolesterol tinggi dan
 obesiti akibat asid lemak yang tinggi pada organ dan
 tisu-tisu. Jadi sebab itulah  mengapa orang gemuk menderita
 kekurangan gizi dan masalah kesihatan lain yang berkaitan.
 oleh itu, jika anda bercita-cita menurunkan berat badan
 gunalah madu dalam kehidupan seharian....http://www.honeymadu.com

4.Dari segi rasa, walaupun kedua-duanya manis tetapi madu lebih
 enak dimakan. Ini kerana kepelbagaian jenis madu bunga yang
 digunakan oleh lebah-lebah yang menjadikan rasa madu itu unik
 selamat untuk dimakan.

Terima kasih. Jumpa lagi.

ikhlas,

Ahmad Nizam
http://www.honeymadu.com

No comments:

Post a Comment